Bergsportpriset 2015
Klätterförbundet delar årligen ut Bergsportpriset till klubbar och klubbmedlemmar som genom sina handlingar eller bedrifter utmärkt sig som ett föredöme och inspiration för bergsport i Sverige.
Bergsportpriset består av fem olika kategorier – årets klubb, årets arrangör, årets inspiratör, årets klättrare och årets lyft. Vi söker kandidater till alla kategorier. Klubbar och klubbmedlemmar aktiva i Klätterförbundets alla discipliner kan nomineras.
Nominera dina kandidater genom att fylla i det här formuläret. Vi vill ha din nominering senast den 31 Januari 2016.
Här följer några axplock om vad vi skrivit om på bergsport.se under 2015.
Kajsa Rosén dominerade den nordiska tävlingsscenen för damer 2015. Kajsa tog bland annat SM och NM guld i både boulder och lead. Hannes Puman tog JEM guld i lead. Klättringen är fortfarande med och tävlar om en plats i Tokyo OS 2020.
Urban Axelsson blir ny förbundskapten för skidalpina landslaget.
Kiruna Klätterklubb fyllde 30 år, invigde sin nya klättervägg och visade upp en enorm tillväxt och energi under 2015.
I ett unikt projekt på Örnberget i Tullinge söder om Stockholm har ett tiotal lätta sportleder bultats. Örnberget är en av de mest populära klätterklipporna i Mälardalen men tonvikten har legat på svår klättring. Markägare, myndigheter och klätterklubbar har samverkat för att utveckla berget med ett flertal lätta bultade leder av hög klass som passar perfekt för ungdomar och nybörjare
Självklart klättrades det även svåra leder under 2015. Erik Grandelius gjorde sin första 9a, den kända Cabane au Canada i schweiziska Rawyl. Leden är 40 meter lång, överhängande och crimpig led med hyfsade vilor mellan de hårda kruxen. Även Said Belhaj klättrade ännu en 9a under 2015. Denna gång var det den 50 meter långa Joe-Cita i spanska Oliana. Magnus Högström gjorde i går förstabestigningen av Everything is awesome (8c+) i Hållsunga. Ry Morrison sätter 8c och Kajsa Rosén 8b+ på Örberget utanför Stockholm. Matilda Söderlund gör 8b+ i Rodellar.
Det nordiska ungdomslägret i Västervik sommaren 2015 blev en riktig framgång. Lägret samlade femtio ungdomar från hela norden för att klättra, ha kul och träffa nya vänner.
Den nya Bohusföraren kom ute till försäljning. Författarna, Hanna och Petter Restorp, har arbetat med föraren i tre år. Den förra föraren kom ut 2002 var svår att få tag i och nya leder tillkommer hela tiden. Så behovet av en ny förare har varit stort. Klättring i Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland har också blivit kartlagd. Föraren Norra Kustlandet täcker 16 områden för sport- och tradklättring samt 22 boulderområden.
Ovan har vi bara nämnt en bråkdel av vad som har hänt i vårt land. Har du svårt att komma ihåg vad som hände under 2015? Här hittar du tidigare nummer av tidningen Bergsport!
Bergsportprisets olika kategorier
Bergsportpriset består av fem olika kategorier. Vi söker kandidater till alla kategorier. Här kan du nominera dina kandidater. Skicka in din nominering senast den 31 Januari 2016.
Årets klubb – Vilken klubb har under 2105 varit ett föredöme och en inspiration för andra klubbar i landet?
Årets arrangör – Vem eller vilka arrangerade årets bästa träff, läger, utbildning, seminarier eller tävling/-ar?
Årets inspiratör – Vem är årets tränare, ledare, funktionär, instruktör, nytursmakare? Den personson under 2014 utmärkt sig som ett föredöme och inspirationskälla.
Årets klättrare- Till årets klättrare kan utnämnas den medlem som under året utmärkt sig genom en eller flera exceptionella prestationer eller bragder inom en eller flera klätterdiscipliner, både inom och utom tävlan.
Årets lyft – Årets lyft är ett stipendium på 5 000 kronor den klättrare under 19 år som utifrån sina egna förutsättningar utvecklats mest och visar stor framtida potential.
Bergsportprisets olika kategorier och kriterier presenteras närmare här. Tidigare vinnare och motiveringar hittar ni här.