Äventyrlig klättring i Omans öken

Jonathan Nilsson på Trio Infernale (V+, 100m) i Wadi Ghul. I bakgrunden en falaj. Foto: Göran Eriksson
Jonathan på Trio Infernale (V+, 100 m) i Wadi Ghul. I bakgrunden en ”falaj”, en akvedukt som leder regnvatten från bergen ned till odlingarna på lägre höjd. Foto: Göran Eriksson
Vill du ha en annorlunda klätterresa? Åk till Oman på den södra arabiska halvön.

– Det är inget nybörjarområde. Bergen ligger i öknen och man kan inte ringa någon bergräddning om något händer, säger Göran Eriksson.
I februari korsade Göran och kompisarna Jonathan, Roger och Ulf gränsen till sultanatet Oman.
– Vi flög till Dubai med Norwegian för 2.700 kr. Därifrån tog vi en hyrbil. Vi var tvungna att teckna en tilläggsförsäkring för att få köra i Oman. Sedan gällde det att ta rätt gränsövergång, vissa är inte för turister, berättar han.
Ulf säkrar på Razor Arête på Nizwa Towers, 135 m lång. Foto: Göran Eriksson
Ulf säkrar på Razor Arête på Nizwa Towers, 135 m lång. Foto: Göran Eriksson
Först bodde de några dagar i Majan Guesthouse i staden Nizwa, som har omkring 700.000 invånare.
– Det kostade 300-400 kr per person och natt och var riktigt bra. Frukost ingick.
De klättrade på Nizwa Towers och gjorde en femma som var 170 meter lång. I Jabal Kawr gjorde de Labyrinth (VI-, 390 m) och utanför byn Nakhar klättrade de Trio Infernale (5+, 100 m).
– Trio Infernale var jättefin! Lättsäkrad, brant, ihållande och varierad, berättar Göran.
Den senaste guideboken kom 2014 och är på engelska. Tradlederna har UIAA-grader, vilka är lite lättare i direkt jämförelse med svenska grader.
Bergarten är kalksten och kvaliteten kan variera. På många ställen är berget vasst och stundom löst. Ibland fick svenskarna anledning att fundera över risken för att repet kunde kapas av mot den vassa klippan.
– Det finns en del områden som är bultade, annars är det mest trad. Vi valde att klättra mycket multipitch. Vi använde dubbelrep och gjorde egna ankare, det finns inga bultade ankare. Det är hyfsat bra säkrat men det kan vara långt mellan säkringarna.
Foto: Jonathan Nilsson
Ulf säkrar Roger på den första replängden av A day at the office i Snake Gorge. Foto: Jonathan Nilsson
Efter vistelsen i staden flyttade sällskapet till ett enklare hotell på 2.000 meters höjd, mellan Nizwa och området Wadi Bani Awf. Det var halvpension och kostade också 300-400 kr per person/natt.
– Vi klättrade bland annat i Snake Gorge och La Gorgettes. Det sistnämnda var bultat, allt annat var trad. Man behövde en bil med fyrhjulsdrift och vi körde tre-fyra mil ned till Snake Gorge. Det tog 40-50 minuter eftersom grusvägarna var så smala och slingriga, berättar Göran.
– Ibland var det så brant uppåt att det enda man såg framför sig var motorhuven. Och sedan, på backkrönet, vände det  brant ned igen. Uffe hade kört terrängbil i lumpen, så den första dagen fick han köra.
Oman blev känt för en större krets klättrare sedan Stefan Glowacz och Chris Sharma var där 2014.
De två världsstjärnorna klättrade i den underjordiska grottan Majlis Al Jinn, genom branta överhäng och upp till jordens yta igen. Den ovanliga bestigningen skildrades i dokumentären ”Into the light”.

Om något oväntat händer kan det utvecklas till en besvärlig situation. Mobiltelefonen har ibland ingen täckning, det finns ingen bergräddning och det kan vara vanskligt att ringa efter en ambulans om man inte pratar arabiska och kan ange exakt var i öknen man befinner sig.
Temperaturen är hög och man dricker mycket vatten. För svenskarna kröp termometern upp till 27 grader på eftermiddagarna.

Göran Eriksson studerar föraren. Foto: Jonathan Nilsson
Göran Eriksson studerar föraren på Razor Arête i Nizwa Towers. Foto: Jonathan Nilsson
– Det var skönt att vara flera replag. Om det händer något så blir det allvarligt på en gång. Man får klara sig själv. Det är inte så många som klättrar i Oman, sporten är inte så stor. Många leder har satts upp av utlänningar med stöd av turistdepartementet, säger Göran.
– När man väl hade hittat till bergen var förarens topos bra. Men det var inte alltid så lätt att veta hur man skulle ta sig ned.
I Snake Gorge, på multipitchen  A day at the office, blev problemet uppenbart.
– Vi valde fel ställe att fira ned på. En av oss firade ned, men fick prussika sig upp. Det började det bli mörkt så vi valde att övernatta på  toppen av berget. Vi lade ut repen och sov på dem.
– Solen gick upp 20 minuter över sex. Vi gick nedför svapartier och stenig terräng i över fem timmar tills vi kom ned till vägen. Vi hade inte så mycket vatten och mat. Sedan återstod 6 km att gå till bilen.
Vad är bäst med att klättra i Oman?
– Det är väldigt bra friktion och vissa delar av lederna är branta och roliga. Sedan är ju öken speciellt, det känns mäktigt på något sätt. Alla berg ligger i ökenområden. Landet har god mat och vänliga människor. Man känner sig vänligt bemött och det funkar bra att prata engelska, säger Göran.
Foto: Jonathan Nilsson
Göran följer på den första replängden av A day at the office i Snake Gorge. Replängderna var ofta långa, ibland över 50 meter. Foto: Jonathan Nilsson
Foto: Jonathan Nilsson
Vid Dubaiviken i Förenade Arabemiraten blandas moderna skyskrapor med enkla träbåtar. Foto: Jonathan Nilsson
Foto: Jonathan Nilsson
Berget Jebel Misht. Här finns den åtråvärda leden French Pillar, som har över 1.000 klättermeter. Foto: Jonathan Nilsson
Foto: Jonathan Nilsson
Göran och Ulf på väg in i La Gorgettes i Wadi Bani Awf. Foto: Jonathan Nilsson
Foto: Jonathan Nilsson
Utsikt från Sharaf Al Alamayn ned mot Wadi Bani Awf och den slingriga vägen som går genom hela bergsmassivet. Foto: Jonathan Nilsson
Foto: Jonathan Nilsson
På vägen till Oman mötte svenskarna en förlupen kamel, troligtvis kom den från en närbelägen kapplöpningsbana. Foto: Jonathan Nilsson
Foto: Jonathan Nilsson
Roger ger sig på sportleden Amna (5c) i La Gorgettes. Ulf säkrar. Här har alla leder en sak gemensamt: den nedre delen är hal och ”bouldrig” till följd av att vatten forsat fram och slipat bergväggarna. För att ta sig in i La Gorgettes måste man vada genom lårhögt vatten. Foto: Jonathan Nilsson
Foto: Jonathan Nilsson
Göran har toppat ut Trio Infernale (V+) i Wadi Guhl. Foto: Jonathan Nilsson
Foto: Jonathan Nilsson
Det hände att växellådan blev överhettad och då var det bara att stanna… Foto: Jonathan Nilsson
Foto: Jonathan Nilsson
Ingången till Snake Gorge. Här finns det klätterleder på bägge sidor. Foto: Jonathan Nilsson