Allvarligt markfall på Finnsvedsbergen
En klättrare överlevde ett drygt 20 meter långt markfall på Finnsvedsbergen utanför Stockholm den 10 april.
Mannen hade klättrat sportleden Blå Lotus (6b) och lett upp till firningsankaret då olyckan inträffade. Han föll, dunsade i hyllor på vägen ned och slog till sist ned i klipphällarna på marken.
Trots det svåra fallet klarade han sig utan livshotande skador och fördes till sjukhus med bland annat frakturer i ansiktet. Mannen hade hjälm på sig, vilket kan ha räddat hans liv.
Svenska Klätterförbundets säkerhets-kommitté utreder olyckan och färdigställer inom kort en rapport.
Mycket tyder på att klättraren begått ett misstag när han skulle koppla repet genom ankaret för att bli nedsänkt. Efter olyckan hängde klättrarens repände i en quickdraw i en bult på leden och saknade knut.
Finnsvedsbergen ligger svårtillgängligt i ett bergigt område på västra Ingarö och räddningsaktionen blev komplicerad. En ambulanshelikopter larmades dit, men kunde inte landa vid klippan utan släppte av en sjukvårdare ett stycke längre bort.
En båt från sjöräddningen tog i stället hand om den skadade och förde honom till en plats där helikoptern kunde landa.
Enligt Robin Dahlberg, ordförande i säkerhetskommittén, kan man dra flera lärdomar av olyckan, förutom vikten av att kontrollera att man kopplat om repet rätt.
– Händelsen visar hur avgörande det kan vara att bära hjälm, men också att det är bra att förbereda sig genom att ta reda på GPS-koordinaterna för att underlätta för ambulans och räddningstjänst, säger han.
Vid olyckan på Finnsvedsbergen kunde klättrarna berätta koordinaterna eftersom uppgifterna finns i Stockholmsföraren.
– Om man behöver larma efter hjälp är det också bra att kunna uppge den närmast körbara adressen, hur man tar sig fram till klippan och vad området eller berget egentligen heter. Vi klättrare har ofta våra egna namn på klippor, säger Robin Dahlberg.
Säkerhetskommittén tog förra året fram en säkerhetsplan och en checklista som klätterklubbar kan använda vid klätterträffar och annan organiserad klättring utomhus.
Säkerhetsplan för utomhusklättring V.1.0
Säkerhetsplan checklista V.1.0