Skidalpina landslaget slåss om VM-medaljerna
Anton lämnade hemstaden Åre i natt och flög från Trondheim ned till Italien för att backa upp landslaget under VM, som sker i bergen norr om Venedig.
– Det håller på i en vecka. På torsdag är det invigning. De första tävlingarna går i en by som heter Tambre och på söndag flyttas tävlingarna till Piancavallo, berättar han.
Sverige finns representerat i alla grenar: individuell, par, vertikal och sprint. Bergsport.se kommer att rapportera om resultaten så gott vi kan under de kommande dagarna.
Landslaget för 2017 består av:
• Emelie Forsberg, Måndalen (ligger i Romsdalen i Norge)
• Erika Borgström, Duved
• Fanny Borgström, Duved
• Ida Nilsson, Kalmar
• Johanna Erikson, Tromsö (Norge)
Anton Olofsson hyllar kvintetten och är glad för att så många åkare vill satsa på landslagsnivå och tävla internationellt. Så har det inte varit tidigare.
– Skillnaden är att nu har vi fem tjejer som är jättetaggade, har bra sammanhållning och försöker hjälpa varandra. Sverige har aldrig haft en sådan samlad och driven trupp förut. Det är jätteroligt.
Anton hoppas på ett par VM-medaljer. Emelie Forsberg tillhör de bästa i världen och är den som ligger närmast prispallen. Framför allt i vertikal, men kanske också i individuell och sprint.
Det kan vara på sin plats att även presentera den nye förbundskaptenen. 31-årige Anton kommer från Lycksele, pluggade ekonomi på universitetet i Umeå och bor sedan fem år i Åre, där han arbetar på ett företag som gör skidkläder.
– Jag har fått förfrågan om att bli förbundskapten ett par gånger tidigare men har känt att jag inte haft tid att kunna göra ett bra jobb. Men nu ville samtliga åkare att jag skulle engagera mig och ska man bygga bredd på elitnivå så är det nu. Vi har ett enormt taggat gäng och bland dem Ida och Emelie som verkligen levererar. Jag kände att jag ville bidra till att förvalta det och bygga upp något inför framtiden.
En annan bidragande faktor till att Anton tackade ja var att Internationella Olympiska Kommittén förra året beslutade att skidalpinismen skulle komma ett steg närmare OS-status.
– Det är roligt att få vara med att sätta skidalpinism på kartan, inte bara i Sverige utan också internationellt, säger han.