Covidsjuk klättrare föll på Kebnekaise
En 59-årig man från Uppsala slogs medvetslös när han föll på Ostkammen som leder upp till Kebnekaises nordtopp.
Han fördes med helikopter till sjukhus, där det visade sig att han var sjuk i Covid-19.
Olyckan inträffade i augusti. Klättraren var i Kebnekaise tillsammans med sin son och hade klättrat Silhuettleden några dagar före händelsen.
Tidigt på morgonen den 11 augusti gick de mot Ostkammen via Björlings glaciär och Storglaciären. Första halvan av leden är lätt så de gick löpande upp till snöfältet på 1.800 meters höjd där kammen blir brantare.
Därifrån valde replaget att gå upp i ett dieder, vilket skulle visa sig vara ett ödesdigert beslut.
– Diedret var otroligt löst. Jag hann placera en kamkil fem-sex meter upp. Den kändes bra vid placeringen, men måste ha lossnat vid fallet strax efteråt, berättar 59-åringen.
– Jag minns inte orsaken till fallet. Jag har en vag minnesbild av att jag svävar i luften på väg nedför berget och bredvid mig svävar en kamkil.
Han föll sju-åtta meter, slog i berget vid standplatsen och studsade ut på det branta snöfältet där han blev hängande medvetslös. Fallet utlöste ett stenras ned över snöfältet.
– Jag vaknade efter några minuter hängandes upp och ned. Hjälmen hade flera spår av slag och en kraftig intryckning på ett ställe. Jag kunde själv klättra upp i snöfältet och fick hjälp att byta till hela och torra kläder och blev omplåstrad, berättar han.
De tog sig ned från berget genom att traversera längs ostväggen bort till Nygrens led. Väl nere på glaciären fick de åter mobiltäckning och kunde ringa efter hjälp. När den alpina fjällräddningens helikopter landade uppenbarade sig nästa problem. 59-åringen hade fått frossa och feber.
– Jag kände mig väldigt dålig och matt och berättade för fjällräddningen att jag hade symptom på Covid-19.
Helikoptern förde honom ned till fjällstationen där en ambulanshelikopter tog över.
– Ambulanspersonalen bar munskydd och jag blev inpackad i någon form av plastkokong. Själva båren plastades också in, berättar han.
På Gällivare lasarett skulle det senare visa sig att han mycket riktigt hade smittats och han blev isolerad. Samtidigt kunde det konstateras att han klarat förstemansfallet bra. Mannen fick ett djupt skärsår i handen, skrubbsår på benet och drabbades eventuellt också av en lindrig hjärnskakning. Hjälmen kan ha räddat hans liv.
I dag har klättraren repat sig och är endast lite stel i nacken. Ett udda minne från olyckan är att han sannolikt är den förste som insjuknat i Covid-19 på Sveriges högst belägna plats.