Tove Alexandersson satsar mot OS – så ser säsongen ut

Tove Alexandersson, skimo

Sveriges OS-hopp Tove Alexandersson har några olika chanser att kvala till OS i Cortina 2026. Dels kan hon kvala individuellt i sprint, dels i lag i mixedstafett. Hur många tävlingar hon kör är inte bestämt, det beror helt på hur det går under säsongen, säger Patrik Kleveback-Blom, sportchef på Svenska Klätterförbundet.

Tove Alexandersson, skimo
Tove Alexandersson i VM 2021. Nu satsar hon på OS 2026. Foto: ISMF

Skidalpinism kliver in som ny gren på OS-programmet i och med OS i italienska Cortina 2026. Svenska hoppet Tove Alexandersson, som ägnat vintrarna åt skidalpinism de senaste åren, har tidigare aviserat att hon ska satsa allt på att ta sig till OS. Det står fast. Under säsongen 2024-2025 deltar Tove i ett antal tävlingar.

– Hur många det blir vet vi inte än. Kommer hon topp två på VM är hon direktkvalificerad till OS i sprint, så då är det inte lika viktigt att köra alla resterande världscuper. Dock har ju antalet tävlingar att göra med kvalet till mixedstafetten också, säger Patrik Kleveback-Blom.

VM i schweiziska Morgins är inte Toves enda möjlighet till OS-kval; det går även att kvala via världsrankingen. Vilken placering som krävs där är inte helt säkert än, men sannolikt handlar det om att hamna topp fyra eller topp sex. Ett kval via världsrankingen innebär fler tävlingar – då måste Tove fortsätta tävla även efter VM.

Den individuella sprinten är inte enda chansen till en OS-biljett. Landslaget satsar även på att kvalificera ett lag till mixedstafetten. Vem Tove ska köra med där är inte bestämt.

– Hon kommer att tävla med olika partners under säsongen. Om vi får med ett lag i mixedstafetten är platserna inte personbundna, och vi kommer att vänta med att bestämma vem hon åker med i OS, säger Patrik Kleveback-Blom.

Vem som ska delta i vilken tävling är inte bestämt än.

– Det avgörs löpande, säger Patrik Kleveback-Blom.


FAKTA/TOVE ALEXANDERSSON OCH OS

  • Tove Alexandersson är storstjärnan från orienteringen, som gjort flera fina resultat i skidalpinismen vintertid. Hennes favorit är egentligen den långa distansen, men under OS finns bara sprint och mixedstafett på programmet.
  • Sprintloppen är några minuter långa och tävlingarna innehåller kvartsfinal, semifinal och final. Skidalpinisterna tar sig upp för ungefär 100 höjdmeter och åker därefter ner igen.
  • I mixedstafetten tävlar en man och en kvinna tillsammans. De kör två varv var på en lite längre sprintbana.