SKF:s ordförande kommenterar Riksidrottsforum i Norrköping
”Det blev en intensiv helg i idrottens tecken”, skriver Lollo Blomberg, SKF:s ordförande. I helgen deltog Svenska Klätterförbundet på Riksidrottsforum i Norrköping. Lollo var på plats tillsammans med Bobby Ong, vice ordförande, och Andreas Enqvist, kansliansvarig.
Riksidrottsforum (RIF) är en mötesplats för alla idrotter som är medlemmar i Riksidrottsförbundet. Här samlas alla generalsekreterare och förtroendevalda inom 72 idrotter, från de stora förbunden till medelstora och små förbund som cykling, rodd och styrkelyft. Under årets RIF diskuterades Trygg idrott, Strategi 2035, Elitidrott 2030 och det ekonomiska stödsystemet. Alla är för idrotten viktiga gemensamma frågor som i maj 2025 ska beslutas på Riksidrottsförbundets stämma (RIM).
Utgångspunkten för idrottsrörelsen är att alla idrotter kompletterar varandra och att vi tillsammans bildar en enhet. Alla idrotter kan inte bidra till allt och självklart har varje idrott ett egenvärde i sig, men tillsammans är vi en positiv kraft i samhällsutvecklingen.
Samtidigt som vi är där för hela idrottsrörelsens skull, sitter alla med sina förbundshattar på och vill förändra det som är viktigt för just deras idrott. Här har vi goda förutsättningar, om än svåra, att påverka beslut som tar oss i rätt riktning (det vill säga det som är viktigt för er, våra våra klubbar).
Det är tydligt att verksamhetsstödet till de olika förbunden ska koncentreras till områden inom barn- och ungdomsidrott, elitidrott, och idrott för personer med funktionsnedsättning. Detta kommer att få konsekvenser för oss och vår organisation. Ett exempel är LOK-stödet, ett av de absolut viktigaste områdena där vi kan bli bättre och göra större skillnad för klättring.
Flera av våra utmaningar, som tillgång till anläggningar, bättre tränings- och tävlingsmöjligheter, hur vi ser på själva idrottsutövandet och långsiktigt stöd till både elit, vuxna och barn och ungdomar är något vi delar med andra idrotter. Här krokar vi arm för att påverka medskicken, och inför de andra idrotterna lyfter vi vad som är unikt med klättring för att öka kunskapen och förståelsen för att alla är olika. Jag upplever att vi inom klättringen är ganska olika de stora idrotterna, men vi har stora möjligheter att bidra till hela idrottsrörelsens förflyttning.
Ett arbetspass handlade om SISU Idrottsutbildarnas strategi 2035, deras första egna strategi. Det vill säga, de 19 distrikt runt om i landet som har som uppdrag att folkbilda föreningar och förbund inom föreningsutveckling och ledarskap, men även har dialog med kommuner kring anläggningsfrågor. Det var skrämmande att höra att det finns en stor ojämlikhet i det stöd som de olika idrotterna och föreningarna får runt om i landet. De har fått en ordentlig bakläxa för att minska skillnaderna i resurser och stöd. Du som klubbföreträdare kan få hjälp av distriktet: När hörde du senast av dig till, eller blev kontaktad av ditt distrikt, för hjälp med era utmaningar?
Nu påbörjar ett intensivt arbete med remissrundor i olika frågor och vi lägger kraften på de områden där vi har störst möjlighet att påverka.
Lollo Blomberg, ordförande Svenska Klätterförbundet
RIF, en mötesplats för idrotten
Riksidrottsforum, RIF, samlar förtroendevalda och generalsekreterare i Riksidrottsförbundets eller SISU Idrottsutbildarnas medlemsförbund. På RIF diskuteras för idrotten viktiga gemensamma frågor och ärenden inför kommande stämmor.
Nästa år, 2025, arrangeras Riksidrottsmötet, RIM, där idrottsrörelsen bland annat väljer ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna och ledamöter till riksidrottsstyrelsen (RS)/förbundsstyrelsen (FS), och fattar beslut i frågorna som bereds i detta nu.