Episka Keb Cassic fortsätter satsa – Early Bird-pris fram till nyår
Emelie Forsberg, Ida Nilsson, Killian Journet, Charlotte Kalla. Ett antal affischnamn har åkt anrika Keb Classic genom åren. Nu vill arrangörerna öka deltagandet i Sveriges häftigaste skidalpina lopp. – Vi vill se fler fartdräkter på startlinjen, säger Alexander Wingård, tävlingsledare.
Målet är tydligt: Keb Classic ska återfå sin höga status efter några år av dippande deltagarantal.
– Det måste gå. Keb Classic är den häftigaste tävlingen du kan göra som skidalpinist i Sverige, säger Alexander Wingård, tävlingsledare och sportchef på STF Kebnekaise.
En kort resumé av utvecklingen: Före pandemin deltog ibland ett hundratal åkare i vinteräventyret Keb Classic, som även innehåller SM i den skidalpina grenen patrull. När intresset var som störst hade fjällstationen svårt att erbjuda alla mat och logi. Men efter pandemin har loppets två klasser, den mer avancerade alpinklassen och den något enklare skitouringklassen, bara haft ett trettiotal deltagare per år.
Det är en klar utmaning för arrangörerna.
– Vi behöver se en ökning för att det ska vara hållbart, säger Alexander Wingård.
Loppet riktar sig till två målgrupper: tävlande skidalpinister och offpistvana äventyrsmotionärer. Terrängen är avancerad, men deltagarna kastar sig inte ut i tomma intet. De två klasserna följer noggrant förberedda banor, preppade av bergsguider. I år är det Gustav Mellgren och Bruce Lundberg som står för dragningen, för andra året i rad.
Gustav Mellgren förklarar att bansträckningen alltid anpassas efter aktuella förutsättningar på fjället. Senast gick det att dra den över både Nord- och Sydtoppen, med ett brant åk nedför Halspasset.
– Jag hoppas på en minst lika avancerad bana som senast. En sak är säker: det ska vara både tufft, inspirerande och en stor upplevelse att genomföra Keb Classic. Det är ett kulturarv vi har att förvalta. Det är dags att hitta någon att åka med och börja träna, säger Gustav Mellgren.
Han menar att loppets karaktär är väldigt speciell.
– Det är ett unikt tillfälle. Det är SM, det är äventyr. Miljön är storslagen och loppet är unikt för Norden.
Alexander Wingård på STF menar att loppet aldrig hade gått att genomföra utan bergsguiderna, så pass seriös är terrängen.
– De gör ett stort arbete för personer som inte har full kompetens att röra sig i den här miljön på egen hand. Vi är i högalpin miljö där deltagarna är väldigt utsatta. Det är kyla och fallrisk och seriös terräng, säger han.
Kombinationen av alpin klättring och skidåkning kräver skicklighet på flera fronter. Deltagarna tar sig runt i området kring Sveriges högsta toppar med hjälp av stighudar, och behöver vara både fysiskt och mentalt starka.
– Man gör, om förhållandena tillåter, några av de häftigare åken i området. Det är brant skidåkning, man går på klippa och i snörännor och på glaciär, säger Aelxander Wingård.
En av utmaningarna för arrangörerna är avståndet till Sveriges högsta berg. För de allra flesta är det en bit till Kebnekaise. Patrik Kleveback-Blom, sportchef på Svenska Klätterförbundet, menar dock att Keb Classic har stora fördelar jämfört med andra lopp som konkurrerar om deltagarna.
– Det är närmare än en avlägsen alpby. Åker du ner och gör PDG, Patrouille des Glaciers, är det dessutom kö på berget. Det är tusentals åkare där. Ska du välja mellan PDG och Keb – välj Keb.
Fotnot: Den här texten publicerades i höstnumret av Svenska Klätterförbundets medlemstidning Bergsport, där du även kan läsa en skildring av herrklassens vinnarlopp från senaste Keb Classic. Tidningen ingår i medlemskapet för den som är medlem i en klätterklubb ansluten till SKF.
–> Anmäl dig nu – 25 procent rabatt fram till nyårsafton
Här finns all info du behöver.
Bergsguiderna Gustav Mellgren, till höger på bilden, och Bruce Lundberg bestämmer hur banan ska gå, sätter upp fasta rep och bedömer snöläget. Foto: Henrik Dahlstedt
Starten i Keb Classic 2024. Vinnarna i herrklassen, Oliver Hale och Erik Engström (svart respektive blå jacka) vet inte här att de går i mål som segrare två dagar senare. Foto: Henrik Dahlstedt
Klättringen i Keb Classic
I tävlingen förekommer firningsmoment och avsnitt där deltagarna går med slingor och karbiner på fasta rep. Arrangörerna erbjuder alltid clinics dagarna innan loppet, där bland annat firning, kamraträddning och glaciärräddning ingår.
En tuff och en tuffare klass
Den skidalpina tävlingen Keb Classic går 11-12 april 2025. Arrangörer är STF Kebnekaise och Svenska Klätterförbundet. Två klasser erbjuds: alpin respektive skitouring.
Alpinklassen, som är en SM-tävling i den skidalpina grenen patrull, går fler antal höjdmeter och är tuffare med bland annat glaciär.
Touringklassen är för avancerade motionärer som vill röra sig i Kebnekaisemassivet. Deltagarna i den klassen bör kunna åka skidor i varierade snöförhållanden och i varierad lutning, och ska kunna ta hand om sig själva i fjällmiljö.
Kostnaden för tävlingen brukar vara omkring 10 000 kronor för fyra dagar, inklusive boende, resor och mat.