Större och fler risker väntar Kebnekaises besökare på sommaren

Klimatkrisen har gjort klättringen på Kebnekaise farligare och mer oberäknelig. Förra året tvingades Svenska Turistföreningen (STF) stoppa sina guidade turer på den populära Östra leden. Hur det blir i år är ännu oklart.

Om du tänker dig en tur till Sveriges högsta berg i sommar är det klokt att göra lite research innan. Precis som andra alpina klätterområden runtom i världen påverkas Kebnekaise av klimatförändringarna.
Isen gör att grus och stenblock sitter fast. När isen smälter under sommaren börjar stenrasen på berget. Och förra året var det värre än någonsin. Orsakerna var en snöfattig vinter som sedan följdes av en varm sommar.
– Tidigt under vintersäsongen såg vi att delar av glaciärerna inte var snötäckta. Vi såg sprickbildningar som brukar komma senare på året. Det skedde en väldigt snabb avsmältning av snö, säger Marit Sarri, områdeschef för STF Norr.
Problemen blev tydliga vid bergschrundet, gränsen mellan glaciär och berg. Där bildades en bred ”vallgrav” som gjorde det svårt att nå berget.
Många stenras på Östra leden
På Östra leden finns en via ferrata som STF ansvarar för. Under sensommaren ökade stenrasen och vajern skadades på flera ställen. I början av september valde STF att stoppa sina guidade turer eftersom säkerhetsriskerna blev för stora.
– Förra året var den första sommaren som vi stängde leden. Vi gick upp på leden och började göra noggranna kontroller. Vi fick fundera över vilken kompetens vi har på plats och vi hade kontakt med bergsguider och glaciologerna på Tarfala forskningsstation, säger Marit.
– De diskussionerna kommer vi att fortsätta med. Normalt städar vi Östra leden regelbundet, men förra året märkte vi att vi behövde göra det mer frekvent. Vi behöver vara mer observanta, ha en strategi och ge tydlig information.
Anmarscherna påverkas
Klimatförändringarna har också gjort att Kebnekaises sydtopp inte längre är högst eftersom toppglaciären har smält. Nordtoppen är numera högre.
– Så om man vill nå toppen av Sveriges högsta berg via de vanligaste lederna måste man göra en kamvandring mellan syd- och nordtoppen, vilket under snö- och isklädd tid innebär större risk med halka, fall, hängdrivor och så klart längre exponeringstid på berget, säger Jenny Råghall i Svenska Klätterförbundets säkerhetskommitté.
Vissa klätterleder i Kebnekaiseområdet har fått en svårare start då glaciärer försvunnit och numera består av lösa stenar som ofta ligger väldigt instabilt. Men det som verkligen har förändrats, och som kommer att fortsätta förändras, är anmarscherna. När glaciärerna smälter och ändrar form ökar riskerna och framkomligheten kan bli svårare.
– Medskicket är att inte lita på turbeskrivningar till hundra procent, eller på saker man har läst förra året eller förra månaden. Med pågående klimatförändringar händer saker snabbt ibland, och snabbast i det arktiska klimatet. Utrustningskraven kan skilja beroende på just det årets eller månadens förhållanden, främst kopplat till glaciärernas status, säger Jenny.
Mycket snö i år
Hur det blir i år återstår att se, men hittills är rapporterna från glaciärerna positiva. Tarfala forskningsstation har nyss publicerat sina vintermätningar.
– Vi har haft en bra vinter med åtminstone dubbelt så mycket snö jämfört med förra året. Nu återstår att se vad sommaren gör, det kan ju hända att det blir ännu varmare än förra året och att slutsaldot för glaciärerna blir sämre ändå. Det märkliga är att snön bara finns på glaciärerna och ingen annanstans, det är en väldigt ojämn fördelning, säger Nina Kirchner, föreståndare för forskningsstationen.
Senaste nytt:
- Större och fler risker väntar Kebnekaises besökare på sommaren
- Lollo Blomberg: “Vi blir starkare tillsammans med andra”
- Svenska Klätterförbundets hållning i internationella frågor
- Svenska Klätterförbundet är med på Bohusfest 2025
- Keb Classic 2025 är avklarat: Här är vinnarna i SM Patrull och touringklassen