Sök projektstöd och andra bidrag

Ni kan som förening söka ett antal olika bidrag. På den här sidan listar vi några av de stöd som finns både inom och utanför idrottsrörelsen, där projektstöd är en av de vanligaste bidragsformerna.

Olika typer av bidrag

Vi har valt att dela upp bidragen mellan stöd som är specifika för er som förbundsanslutna klubbar och stöd som är mer generella. De sistnämnda hittar ni längre ner på sidan.

Tänk på att ni i vissa fall kan söka stöd från olika håll för ett och samma projekt. Ett tips är att också jobba med sponsring – det kan finnas såväl nationella som lokala företag som vill synas hos era medlemmar.

Projektstöd

För barn- och ungdomsverksamhet.

LOK-stöd

Perfekt för klättring.

Fler stöd för SKF-klubbar

Som förbundsansluten klubb kan ni söka flera bidrag för att utveckla verksamheten eller för att förverkliga projekt. Det kan handla om utveckling av barn- och ungdomsverksamhet eller bidrag för utomhusklättring. 

Bidrag från Accessfonden 
SKF-anslutna klätterklubbar kan söka bidrag från Accessfonden. Pengarna ska i första hand gå till insatser för att främja utomhusklättring. I enstaka fall delas bidraget ut till klubbar som vill initiera ett accessarbete.
 
Anläggningsstöd från distriktet
Det finns sju olika stöd som går att söka på det här området, bland annat stöd till nya aktivitetsytor. Läs gärna mer hos RF-SISU.

Andra sätt att utveckla ekonomin

Det finns flera andra sätt att söka stöd, vissa mer tidskrävande än andra. Här har vi listat några idéer.

Kommunala bidrag 
De flesta kommuner ger bidrag till ideella föreningar på orten. Det kan handla om aktivitetsbidrag för att stötta träning för en viss grupp, bidrag för lokalkostnader, utbildningsbidrag eller helt enkelt ett grundbidrag: pengar som ger en ekonomisk grundtrygghet. Kolla vilka bidrag som finns i just din kommun. 
 
Fonder och stiftelser 
Det finns ett stort antal fonder och stiftelser som delar ut pengar till ideella föreningar. Googla och fråga er fram. Allmänna arvsfonden är ett exempel på en organisation som har delat ut pengar för att gynna klätterklubbars verksamhet. 
 
Sponsring 
Sponsorsamarbeten handlar om att ge och ta och är, precis som det låter, ett samarbete. Klubben får pengar från ett företag eller en organisation i utbyte mot att exponera bidragsgivaren för sina medlemmar. Ge gärna ett par dedikerade medlemmar uppdraget att arbeta för sponsring och tänk efter före: Vilka vill ni samarbeta med och vad kan ni erbjuda dem? 
 
Försäljning 
Oavsett om det handlar om Klättermärket, bullar eller underställ: Att sälja olika typer av produkter kan sprida såväl glädje och känsla, som att dra in pengar till klubbkassan. Läs regelverket bara, så att ni gör rätt. Skatteverket har bra information om vad som gäller för ideella föreningar som gör vinster.