Siktet ställt uppåt
Vill du tävla i klättring rekommenderar vi dig att ta kontakt med din lokala klubb eller ett klättergym. En god idé är att börja med lokala tävlingar och se om du tycker det är roligt. Ett bra första steg är en prestigelös bouldertävling där alla är välkomna – det brukar vara både kul och spännande.
Titta gärna i vår tävlingskalender och se om du hittar något som passar dig.
Vem får tävla?
Det finns ingen undre åldersgräns för när man får delta i lokala tävlingar i klättring, men det är ovanligt med tävlingar för barn som är yngre än sex år.
I den barn och ungdomstävling som kan arrangeras i samband med junior-SM finns klasser mellan 8 och 13 år. Klättrande ungdomar får delta i JSM från det år de fyller 14 år upp till de fyller 18. På senior-SM är klättraren välkommen det år hen fyller 16 år.
JSM Klasser
U17 (Under 17) – Klättrare som fyller 14, 15 och 16 år de året tävlingen arrangeras.
U19 (Under 19) – Klättrare som fyller 17 eller 18 år året då tävlingen arrangeras.
SM
Alla klubbanslutna klättrare som kommer fylla 16 år året då tävlingen arrangeras kan anmäla sig så länge de uppfyller övriga anmälningskriterier, för SM Boulder sker kvalificering via Sverigecupen Boulder.
Grenar i sportklättring
Lead: Klättrarna ska ta sig så högt upp som möjligt via ledklättring. I kvalet får klättrarna en genomgång av hur leden är tänkt att klättras, i semifinal och final klättrar de utan sådan förhandsinfo.
Boulder: Korta leder med tjockmattor under. Lederna kallas problem och det är tydligt var klättraren ska starta och var leden är slut. När klättraren rör toppgreppet med båda händerna är leden avklarad.
Speed: Här går det fort, precis som namnet antyder. Det ser ut som om klättrarna springer längs väggen, i alla fall när de allra bästa tävlar. Leden är exakt likadan varje gång och ser likadan ut för män och kvinnor. Väggen är 15 meter hög.
Två vanliga format i tävling
Flashformat: Du får se problemen eller leden, antingen genom att någon klättrar den före dig eller att du får se en video på någon som klättrar.
Onsightformat: Du får inte se någon klättra leden eller problemet före dig. Ibland får du möjlighet att titta på problemen eller leden innan du klättrar. Vanligt i t ex finaler på SM-nivå.
Tävlingsformat SM/JSM
Boulder IFSC WC senior / IFSC EC junior
Kval: Onsight, Isolering, 5 problem, 5 min klättertid, rotationsvila 5 min mellan varje problem.
Semifinal: Onsight, Isolering, 4 problem, 5 min klättertid, rotationsvila 5 min mellan varje problem.
Final: Onsight, Isolering, 4 problem, 4 min klättertid men med 2 min gemensam observationstid på varje problem innan finalen börjar.
Till semifinal SM: 40 klättrare från Sverigecupen Boulder
Till final SM: 6 klättrare
Till final JSM: 10 klättrare
Lead IFSC WC senior / IFSC EC junior
Kval: Flash, 2 leder, 6 min klättertid, minst 50min vila mellan led 1 och 2.
Semifinal: Ingen semifinal
Final: Onsight, 1 led, 6 min klättertid men med 6 min gemensam observationstid innan finalen börjar.
Till final SM: 8 klättrare
Till final JSM: 10 klättrare