Team Sweden Climbing

Landslaget i sportklättring har siktet högt inställt. Med LKAB som stolt huvudsponsor representerar laget Sverige internationellt.

Stolt huvudsponsor

Landslagets verksamhet finansieras till stor del av riktade medel från Riksidrottsförbundet och externa sponsorer. LKAB är huvudsponsor för landslaget i sportklättring, ett samarbete som innebär möjligheter för våra hårdsatsande atleter.

Landslaget 2024

Undrar du vilka som representerar Sverige i år?

Med inspiration för nya framgångar

Sportklätterlandslaget är högt prioriterat hos oss på Svenska Klätterförbundet. Vår ambition är att landslaget ska bidra till ökad utveckling och driva intresse för sporten. Förbundsstyrelsen är tydlig: Landslaget ska bidra med prestationer, utveckling och förebilder.

Varje år tar vi stora steg mot visionen för 2025: Sverige ska vara en konkurrenskraftig och respekterad nation i internationella sammanhang. Vi ska nå dit genom ett kontinuerligt arbete mot en utvecklande och stimulerande miljö för våra atleter.

Sverige ska växa som klätternation

Svenska sportklätterlandslaget befinner sig i utveckling. I dag är delar av landslagsorganisationen avlönade på deltid, men en stor del av arbetet sker på ideell basis. ”Vi gör detta för att vi brinner för svensk tävlingsklättring. Vi delar visionen om att det är möjligt att sätta Sverige på världskartan som klätternation”, sammanfattar förbundskapten Björn Strömberg.

Landslaget har utvecklat ett nätverk av resurspersoner, ledbyggare och coacher. I dag har svensk tävlingsklättring högre påverknadsgrad internationellt, tack vare delaktighet i flertalet projekt och utvecklingsgrupper.

Följ @teamswedenclimbing

Se våra senaste uppdateringar.

Förebilder för nästa generation klättrare

Landslaget står för rent spel, dopingfri idrott och långsiktigt hållbar utveckling. Vi strävar i alla lägen efter att vara goda ambassadörer för svensk klättring och idrottsrörelsen i Sverige. På internationella och nationella tävlingar och när vi tränar är landslagsatleterna förebilder för nästa generation klättrare.

Teamet bakom landslaget

  • Björn Strömberg är landslagets förbundskapten. Han har klättrat sedan 1998 och var själv aktiv tävlingsklättrare på europeisk nivå i drygt tolv år. Han arbetar för ett sunt klimat för tävlingsklättringen och är övertygad om att det höjer prestationerna.
  • Lagets coacher är Oskar Norberg, Emma Hawke, Björn Strömberg och Niklas Borgh. Allegra Maguire är mental coach.

Om landslaget

Ansökan öppnar under hösten: Håll utkik på klatterforbundet.se och i sociala medier. Den som fyller 15 år kommande år kan antas. I ansökan anger klättraren i info om sig själv, sina resultat och sin ambition. Runt jul presenteras det nya laget. Det är oftast fler sökanden än platser, så de allra flesta får ett nej. Det är helt okej att söka på nytt året därpå. Observera att det endast är de som söker som kan antas.

I uttagningen gör landslagsledningen en sammantagen bedömning av bland annat resultat, klätterfärdigheter och ambitionsnivå. De som bedöms ha störst potential att nå världseliten i seniorålder väljs ut till laget. Då landslaget bara har ett antal kvotplatser på tävlingarna tas även hänsyn till antalet aktiva landslagsatleter i varje klass.

Landslagsledningen har möjlighet att ta in sökande senare under tävlingsåret. En sen ansökan, som uppfyller kriterierna och bedöms lämplig, kommer att beaktas. Mer information om uttagningsprocessen finns här.

Den som vill bli uttagen ska försöka tävla så mycket som möjligt för att visa att hen är beredd att satsa. Det är klokt att försöka delta i alla SM och/eller JSM beroende på ålder samt så många omgångar av Sverigecupen som möjligt. Anmäl gärna intresse för att delta i NM (hittills har alla som anmält sig fått chansen). Just nordiska mästerskapen är en bra möjlighet att visa vad man går för internationellt. Goda SM- och NM-resultat är meriterande för uttagning till landslaget.

Året börjar med en samling i januari där alla atleter skriver på ett landslagskontrakt. Som landslagsatlet har man både skyldigheter och rättigheter. Atleterna är ambassadörer för Svenska Klätterförbundet och ska vara goda förebilder både på sidan av och på väggen.

Atleterna måste även följa landslagets regler, som bland annat anger att en atlet exempelvis ska vara en del av laget, stötta andra, delta i aktiviteter samt tävla på SM och NM. Atleterna förväntas ha höga ambitioner och göra en seriös långsiktig och hälsosam satsning mot de mål som coacher och atlet sätter upp tillsammans.

Landslagsläger sker, men majoriteten av träningen gör de aktiva på hemmaplan med sin klubb och/eller tränare. Landslagscoacherna stöttar på distans och kan dela ut träningsscheman. Vissa atleter deltar i sponsoraktiviteter och liknande tillställningar.

Den internationella tävlingssäsongen pågår från tidig vår till höst. Hur många tävlingar varje atlet deltar i bestäms av landslagsledningen, men oftast handlar det om mellan två och fem. Det är inte säkert att atleterna kan åka på alla tävlingar de vill.

Landslagsledningen arbetar operativt med atleterna och strategiskt med utveckling, exempelvis för ökad jämställdhet. Ledningen ska, utifrån tillgängliga resurser, skapa så goda möjligheter som möjligt för varje atlet att utvecklas på bästa sätt. De ska sätta in extra stöd när det behövs, som exempelvis när atleter tar steget från junior- till seniorelit.

Det är viktigt att veta att det finns begränsningar i landslagsledningens uppdrag, som att de inte kan vara på plats i atleternas vardagliga träning. Förbundet har en önskan att coacherna ska kunna vara mer närvarande i framtiden, men för det krävs mer resurser.

Landslagsledningen har valt att prioritera ett ”kostnadsfritt” landslag där klättrarnas och föräldrarnas ekonomi inte ska påverka en internationell satsning. Mindre kostnader kan dock förekomma.

Storleken på landslagets övergripande budget beslutas av förbundets styrelse och meddelas landslaget i slutet av varje år. Landslagsledning och sportchef lämnar ett förslag för hur den ska fördelas. Budgeten delas upp i större poster, som läger, juniortävlingar, seniortävlingar och personalkostnader. En atlet har ingen egen budget, förutom när någon av dem har riktat stöd från Svenska Olympiska Kommitténs Topp- och talangprogram.

Det finns inget bestämt antal atleter i laget, men de senaste åren har landslaget bestått av cirka 20 personer. Antalet beror på ett flertal faktorer, som hur mycket elitstöd förbundet får, antal kvotplatser på tävlingarna samt hur mycket tid som förbundskaptenen och coacherna har. Laget består just nu av fler juniorer än seniorer, då landslaget satsar på att bygga ett starkt seniorlag.

Målet för varje landslagsuttagning är att laget ska vara jämställt sett till kön, även om varje säsong är unik. Det kan hända att målet inte alltid går att nå, men i det strategiska uppdraget ingår att ledningen arbetar proaktivt om de noterar en risk för att vissa klasser får för få atleter av ett kön.

För både seniorer och juniorer finns möjlighet att tävla i Europacupen. Några atleter får även tävla i världscupen, samt på EM och VM. Varje land har ett antal kvotplatser på de internationella tävlingarna. Antalet platser har minskat de senaste åren och det ser ut att fortsätta så.

Antalet platser för Sverige 2025 (dam+herr):

Europacupen, senior: 4+4
Europacupen, junior: 3+3
Världscupen: 2+2

Landslagsledningen väljer ut vilka som får åka på tävlingar genom att titta på den internationella kalendern och synka den med fastställda nationella tävlingar. Ett antal tävlingar väljs ut. Därefter får atleterna svara på vilka tävlingar de är tillgängliga för, varpå landslagsledningen gör enskilda tävlingsplaner. I planen tar ledningen hänsyn till faktorer som kvotplatser, kostnader och tävlingsutbud. Resultat på SM och NM används inte som grund i uttagningen för internationella tävlingar, men kan ge en fingervisning om formen. Ändringar kan ske under årets gång.

Ibland är det fler killar än tjejer på en tävling, och vice versa. Det beror på att landslaget måste förhålla sig till flera saker i tävlingsplaneringen, som antal kvotplatser på tävlingarna, hur atleternas hela säsong ser ut och klättrarnas hälsostatus, bland annat. Det är inte ovanligt med ojämna landslagstrupper på internationella tävlingar, sett till kön.

Målet för truppen som helhet är att så många som möjligt ska ta sig hela vägen till seniorelit, men det är ingen självklarhet att få tävla på VM. Landslagsledningen kommer aldrig att skicka någon till en tävling om coacher eller förbundskapten bedömer att tävlingen skulle påverka atleten negativt. Världsmästerskapen i klättring är en stor tävling med mycket press och en noggrann bedömning genomförs inför urvalet. De nordiska grannländerna resonerar ofta på samma sätt.

Tack till vår huvudsponsor