Bli auktoriserad instruktör

Gillar du klättring och att dela med dig av kunskap? Bli instruktör. Klättringen erbjuder flera roller på olika nivåer: från topprepsinstruktör till auktoriserad instruktör.

Kul att du vill bidra

Som instruktör inom klättring åtar dig ett ärofyllt uppdrag: Du bidrar till att klätterutbildningar och arrangemang följer svensk lag. Via våra våra normer: krav och riktlinjer för instruktörer och kurser, sprider vi och våra instruktörer det senaste inom säkerhet.

Oftast arrangerar vi som förbund inte kurserna som leder fram till examinationerna. Vi rekommenderar dig att kontakta en erfaren auktoriserad instruktör för en förberedande kurs inom din valda disciplin.

Så blir du klätterinstruktör
  • Läs kraven för just din nivå och utbilda dig i egen takt. I vissa fall finns renodlade kurser, i andra fall handlar det om erfarenhet, praktik och lång tid av lärande. Mycket handlar om vilken kompetens du har när du börjar utbilda dig.
  • Boka en examination när du är redo och har uppfyllt förkunskapskraven.
  • När du examineras måste du vara medlem i en klätterklubb och vara 18 år.
  • Auktoriserade instruktörer måste förnya sina licenser vart tredje år. Topprepsinstruktörer, ledklätterinstruktörer och hjälpinstruktörer behöver söka ett nytt godkännande i samma intervall.
Konsumentverket hänvisar till SKF:s normer och utbildningssystem när det gäller att göra klätterarrangemang så säkra som möjligt. Foto: Sam Jean/Pexels

Läs på innan

Gällande standarder för kurser och utbildningar.

Att jobba med sin favoritsysselsättning behöver inte bara vara en dröm.

Instruktörsnivåer inomhus

Topprepsinstruktör inomhus. Den lägsta nivån och ett steg på vägen mot att bli auktoriserad klätterinstruktör inomhus. Får hålla kurser och arrangemang som avser topprepsklättring och bouldering på artificiella klätterväggar. Är behörig att dela ut topprepskort. Utbildas av: auktoriserad klätterinstruktör inomhus, sport, klippa eller is.

Ledklätterinstruktör inomhus. Får hålla kurser och arrangemang som avser ledklättring, topprepsklättring och bouldering på artificiella klätterväggar, dock endast vid den anläggning där instruktören har examinerats. Är behörig att dela ut ledkort och topprepskort. Utbildas av: auktoriserad klätterinstruktör inomhus, sport, klippa eller is.

Auktoriserad klätterinstruktör inomhus. Den högsta nivån. Får hålla kurser och arrangemang som avser ledklättring, topprepsklättring och bouldering på artificiella klätterväggar. Är behörig att dela ut ledkort och topprepskort samt utbilda toppreps- och ledklätterinstruktörer inomhus. Examineras av: Svenska Klätterförbundets examinatorer.

Instruktörsnivåer utomhus

Klätterledare. Är egentligen ingen formell instruktör. Den som ansvarar för säkerheten under ett klätterarrangemang och sätter upp topprep på hemmaklippan. Personen behöver inte själv kunna klättra och får inte lära ut klättring. Utbildas av: auktoriserad klätterinstruktör sport, klippa eller is.

Hjälpinstruktör sport respektive klippa. Får assistera auktoriserade instruktörer, men får inte hålla egna klätterarrangemang där man lär ut klättring. Har inte behörighet att dela ut varken ledkort eller topprepskort. För att bli hjälpinstruktör krävs stor erfarenhet. Prövas och godkänns av: auktoriserad klätterinstruktör sport, klippa eller is.

Auktoriserad klätterinstruktör sport, klippa respektive is. Den högsta nivån. Får lära ut ledklättring, riggning av ankare, med mera, inom sina discipliner. Får dela ut ledkort och topprepskort. Is är den tuffaste disciplinen och för att bli det måste du först bli auktoriserad klätterinstruktör klippa. Examineras av: Svenska Klätterförbundets examinatorer.

Lagar som styr klättring

Arrangemang och kurser inom klättring regleras bland annat av produktsäkerhetslagen. Konsumentverket menar att lagkraven uppfylls om instruktörerna vid ett klätterarrangemang följer förbundets normer. De har bra information om bland annat klättring på den här sidan.

Via dokumentet Klättring och produktsäkerhetslagen av Robin Dahlberg erbjuer vi på förbundet en fördjupning. Vill du läsa mer om andra regler och lagar som kan gälla för dig som instruktör kan du läsa dokumentet Ansvarsfrågor för klätterinstruktörer av juristen och klättraren Lars Cronlund.

Bli bergsguide?

Vill du jobba som guide i alpina miljöer? Då behöver du bli bergsguide. Kontakta Svenska Bergsguideorganisationen, SBO.